Verbreding van de markt

Hoe meer aannemers asbest mogen verwijderen hoe sneller asbest Nederland uit is. In Nederland kennen we ongeveer 3500 asbesttoepassingen. 3500 producten/plaatsen waar asbest in of op voor kan komen.

Bij het verwijderen van asbest zijn niet bij alle toepassingen de risico’s even groot. Zo is de kans dat er te veel asbest vrij komt bij het verwijderen van een asbesthoudende vensterbank een stuk kleiner dan bij het verwijderen van spuitasbest.

Zolang er bij de verwijdering van het asbest niet meer dan 2.000 vezels per m3 vrij komen, mag ook een niet gecertificeerde aannemer deze toepassing verwijderen.

Diverse toepassingen kunnen middels de protocollen verwijderd worden door een niet gecertificeerde aannemer. Echter dient zij dan wel te voldoen aan minimaal het Arbeidsomstandighedenbesluit. Een gedegen opleiding maakt deel uit van de verplichting.  Deze kan (in company) worden gegeven door RIR.

Voordat men een licentie krijgt om een bepaald protocol te gebruiken dient met zich eerst bij RIR aan te melden via het contactformulier. Een onderneming dient eerst gescreend te worden waarna en op basis van de ingediende bewijzen de onderneming in één van de drie zuilen wordt ingedeeld.

Een onderneming kan na screening ingedeeld worden in één van de volgende drie zuilen.

Zuilen

De kandidaat saneerder wordt op basis van de ingeleverde antwoorden door AT-Osborne te Baarn beoordeeld op geschiktheid waarna zij wordt ingedeeld in één van de drie sterrenzuilen.

De beoordeling door AT-Osborne is een bewuste keuze om de onafhankelijkheid binnen RIR te waarborgen.

De drie zuilen zijn ingedeeld naar productgroepen en op basis van een onderscheid tussen complexe en niet-complexe handelingen:

Zuil 1 ster

Asbest sterk gebonden in een matrix (hechtgebonden) waaronder:

  1. In kunststof gebonden of imitatiemarmere toepassingen of imitatiemarmer (bijvoorbeeld bakeliet, colovinyl, coatings, in kunststof gebonden pakkingen, imitatiemarmere (vensterbank));
  2. Elastische toepassingen (bijvoorbeeld bitumen, kit);
Zuil 2 sterren

Asbest sterk gebonden in een matrix (hechtgebonden) waaronder:

  1. Asbestcement-toepassingen (bijvoorbeeld golfplaten, gevelpanelen, leien); Asbest matig/slecht/niet gebonden in een matrix (niet-hechtgebonden):
  2. Geweven  of  geperste  asbesttoepassingen  (bijvoorbeeld  asbestdoek, asbestkoord, meszekeringen, pakkingen, vinylzeil);
  3. Licht-gebonden asbesttoepassingen (bijvoorbeeld board, karton, stucwerk);
Zuil 3 sterren

Asbest matig/slecht/niet gebonden in een matrix (niet-hechtgebonden):

  1. Niet-gebonden  asbesttoepassingen  (bijvoorbeeld  spuitasbest, isolatiemateriaal).

De drie zuilen kennen onderling een hiërarchie:

  1. Een onderneming met 1 ster mag geen 2-ster of 3-ster saneringen uitvoeren;
  2. Een onderneming met 2 sterren mag wel 1-ster saneringen maar geen 3-ster saneringen uitvoeren;
  3. Een onderneming met 3-sterren mag ook 1-ster en 2-ster saneringen in de bouw en in de industrie uitvoeren.

Bent u geïnteresseerd en wilt u ook in aanmerking komen om gebruik te mogen maken van de protocollen van RIR? Vraag dan het beoordelingsformulier aan via het contactformulier.